Te kleine handen voor een Harley koppeling?


We willen in ons lijfblad niet de discussie aangaan of dames op een Harley-Davidson horen te rijden of niet (grapje!). Wel is een gegeven dat veel leden van het zwakke geslacht (maar ook heren met kleine handen) problemen hebben met de bediening van de koppeling. Een HD is een motor met een grote cilinderinhoud en veel koppel. Het gevolg is dat daarin een koppeling gemonteerd moet worden die dit vermogen aan kan en niet gaat slippen. Zo’n koppeling bedienen vergt natuurlijk wat kracht en met kleine handen of minder grote spierbundels kan dit een probleem zijn. Wat kunnen we daar aan doen?

Een koppeling die sterk genoeg is om een flink vermogen aan te kunnen zal vrij veel koppelingsplaten moeten bevatten om een voldoende groot frictie oppervlak te verkrijgen en een voldoende sterke veer om de koppelingsplaten tijdens het rijden op elkaar te drukken en te voorkomen dat de boel gaat slippen. Het grote aantal koppelingsplaten heeft een lange slag nodig van het koppelingshendel om ze allemaal vrij te krijgen tijdens het ontkoppelen, de zware veer veroorzaakt dat er vrij veel kracht nodig is om het hendel in te knijpen. Tot zover is het allemaal heel logisch, maar wat moet je nu als je vrij kleine handen hebt, niet al te veel kracht in je handen en toch Harley wilt rijden? Natuurlijk zijn ook hier oplossingen voor, die we hieronder eens gaan bekijken.

 

Easyboy Lite clutch
De firma White Brothers brengt al zeer lange tijd een handig kitje op de markt dat in het koppelingsdeksel van de versnellingsbak gemonteerd wordt. Inmiddels wordt deze set al door veel bedrijven gecopiëerd en je kunt het dus ook onder vele andere merken op de markt vinden. Leveranciers zijn o.a. Zodiac en Motorcycle Storehouse. Al deze kitjes verlengen de arm waarmee de koppeling bediend wordt en hoe langer de arm, des te minder kracht er nodig is om de koppeling te bedienen. De montage is eenvoudig en is in een korte tijd te doen. Deze setjes zijn leverbaar voor alle modellen Big Twins (met uitzondering van de FXR) van 1987 tot heden. De montage is eenvoudig. Eerst even het zijdeksel van de versnellingsbak demonteren en de koppelingskabel losmaken. Na montage van het verlengstukje op de arm van het koppelingsmechanisme, kan de kabel in het verlengstukje gehaakt worden en het deksel terug op zijn plaats. Vergeet niet een nieuwe pakking te monteren anders gaat de boel lekken! Nu alleen nog even de koppelingskabel opnieuw afstellen en we kunnen weer rijden met minder krachtinspanning bij het ontkoppelen.

 

AMP Power Clutch
De Power Clutch wordt op het koppelingshendel op het stuur gemonteerd en is eigenlijk een moderne versie van de originele mousetrap die op de oudere Big Twins van voor 1965 gemonteerd werd. Je moet hierbij het koppelingshendel een klein stukje intrekken om over een “dood punt” heen te komen, waarna een sterke veer gaat helpen om de koppelingskabel aan te trekken. Dit bespaart de berijder natuurlijk veel kracht. Dit hulpstuk monteer je aan de onderzijde van je koppelingshendel. Je hoeft niets ingrijpends te demonteren en dit is dus een klusje dat echt iedereen zelf kan. Eerst moet het schroefje van het plastic veertje verwijderd worden aan de onderzijde van de koppelingsgreep. Hiervoor in de plaats komt het bij de kit geleverde tapeind. Nu kan de Power Clutch onder het boutje waar de spiegel mee vastzit bevestigd worden. Als je geen spiegel hebt kun je hem natuurlijk ook gewoon met een fraai inbusboutje monteren. De Power Clutch is een soort hulpje bij het ontkoppelen. Je moet zelf de eerste paar millimeter van het koppelingshendel in knijpen, daarna voel je dat je hulpje ineens gaat helpen. Je kunt de boel precies afstellen naar je eigen smaak en zelfs het hendel in rust iets dichter bij het stuur laten staan als je kleine handen hebt. De Power clutch wordt in Nederland geïmporteerd door Motorcycle Storehouse en door de diverse dealers geleverd (onderdeelnummer MCS 950385)

 

Resultaten
We hebben beide systemen op diverse modellen getest. De Easyboy Light Clutch geeft een merkbare verbetering van het bedieningsgemak bij het inknijpen van de koppeling. Het is echter niet zo dat de koppeling na montage ineens zo licht gaat dat iedereen daarmee geholpen is. Het effect van de AMP Power Clutch is groter en veel beter merkbaar. Op één motor hebben we beide systemen gecombineerd. Hiermee kregen we een koppeling die zelfs door een klein kind goed te bedienen is zonder krachtinspanning.

 

De Easyboy Lite Clutch van de Firma White Brothers.
De AMP Power Clutch.
De Power Clutch is op het koppelingshendel gemonteerd.