The big rumble

De keuze voor een nieuw setje uitlaten maken is bij de meeste HD rijders een lastig punt. Er wordt meestal als eerste naar het uiterlijk gekeken. Over de prestaties van de motor na montage van de nieuwe uitlaat wordt meestal tevoren niet nagedacht en het uiterlijk bepaald uiteindelijk de keuze. Men vindt het over het algemeen belangrijker dat de nieuwe uitlaat er prachtig uitziet, dat de motor na montage wat minder goed rijdt en plotseling benzine “slurpt” neemt men voor lief of men denkt dat dit er gewoon bij hoort.

 

Een keuze maken
Een erg lastig punt bij de keuze van een uitlaat is de compromis te vinden tussen het uiterlijk en goede prestaties. Over het algemeen vindt men op een Harley een paar korte bochten, liefst zonder dempers het mooist. Het geeft echter wel een verschrikkelijke pleuris herrie en oom agent gaat gelijk erg verliefd naar je kijken en trekt ondertussen enthousiast zijn bonnenboekje. Dan maar uit noodzaak een setje kleine dempertjes monteren om het geluid binnen de perken te houden. Nu loopt de motor echter weer beroerd en heeft geen vermogen bij een wat hogere snelheid. Allemaal erg lastig dus.

Als we beginnen met naar de originele modellen HD te kijken, dan valt direct op dat de tourmodellen als bijvoorbeeld de FLH, standaard vanaf de fabriek meer vermogen hebben dan de sportievere modellen als de Dyna’s en Softails. Al deze modellen hebben hetzelfde motorblok, het enige verschil is dat de tourmodellen veel grotere uitlaatdempers hebben. Alleen door dit grotere dempervolume worden dus extra PK’s gewonnen. Een goede uitlaatdemper heeft grofweg minimaal tien maal de cilinderinhoud als dempervolume nodig. Dit betekent dus dat een 1340 Evo een dempervolume nodig heeft van 13400 kubieke centimeter of 13,4 liter om fatsoenlijk te kunnen presteren in het middengebied en bij rijden op topsnelheid. Nu kun je met dit dempervolume een beetje “foezelen” door het volume van twee kleine dempers op te tellen. Je moet dan natuurlijk wel een goede balanspijp tussen beide dempers hebben om tot het gewenste effect te komen.

 

De oplossing á la S&S
De Amerikaanse firma S&S is bekent door de fabricage van snelle spulletjes voor Harley’s. Zij leveren hoogwaardige producten waarbij kwaliteit en goede prestaties voorop staan. Alweer sinds enige tijd hebben zij zich ook op de levering van uitlaten gestort. De reden was dat er klachten van hun klanten kwamen die een fors S&S motorblok hadden aangeschaft dat dan in praktijk ver beneden de verwachtingen presteerde. Onderzoek leverde op dat dit in haast alle gevallen het gevolg was van de montage van een verkeerde uitlaat. De meeste blokken worden geleverd met een S&S carburateur of S&S injectie systeem. De uitlaten zochten de klanten echter altijd zelf uit en hierbij werd dan voornamelijk gelet op het uiterlijk en niet of de uitlaat geschikt was voor het betreffende motorblok.

Om een einde te maken aan dit probleem is S&S zelf in de productie van uitlaten gedoken en adviseert nu dan ook om op hun blokken de daarvoor speciaal ontwikkelde uitlaten te monteren. S&S fabriceert alleen einddempers, waarbij de originele uitlaatbochten gehandhaafd kunnen blijven. De dempers zijn in de ogen van de meeste HD rijders waarschijnlijk wat groot uitgevallen, de oorzaak hiervoor is dat S&S nooit het uiterlijk voor laat gaan op goede prestaties. Om snel te zijn heb je gewoon een groot dempervolume nodig!

S&S levert deze setjes uitlaten voor de meeste modellen HD van 1986 tot heden. De dempers zijn leverbaar als z.g. “tapered” modellen (die aan het eind taps toelopen) en als “slash cut” (die aan het eind schuin zijn met een grote opening). Daarnaast levert S&S ook nog kits die bestaan uit een set dempers en een luchtfilterkit. Voor de FLT modellen van HD zijn een paar extreme dempers bedacht omdat op deze modellen toch plaats genoeg is en je ze door de daarboven gemonteerde koffers haast niet ziet. Ze worden de SPO mufflers genoemd. SPO is de afkorting van Stainless Performance Oval muffler. De eerste indruk als je ze uit de doos haalt is dat het best heel erg grote dempers zijn. Op de motor vallen ze echter wel mee omdat ze voor het grootste deel onder de tassen of koffers vallen. Bij het starten van de motor wordt je pas echt verliefd; dit is de mooiste sound die je ooit uit een uitlaat hoorde komen! Over het uiterlijk kan men discussiëren maar de prestaties en sound van deze potten is nooit eerder vertoond. Een prachtige diepe sound die volgens de eigen woorden van S&S klinkt als de big-block musclecars uit de 60er jaren.

Er is eventueel ook nog een setje extra stille binnendempers leverbaar voor deze uitlaten. Je kunt binnen een paar minuten de originele binnendemper vervangen door een “fluister” model als je de buren te vriend wilt houden en een weekje vroege dienst hebt op je werk. Nogmaals; over het uiterlijk van een uitlaatsysteem kun je discussiëren. Als je echter maximale prestaties en rendement wilt, zijn deze uitlaatsystemen van S&S de top!

Zoek de verschillen. De bovenste demper is een origineel Softail en Dyna model, de andere is origineel FLT, de onderste is de "monster" demper van S&S.
De S&S demper gemonteerd, na de montage van de tassen of koffers zal hij een stuk minder "zichtbaar" zijn.
Over smaken kun je twisten, maar persoonlijk vind ik het erg mooi passen bij het model motor. Ziet er imposant uit en rijdt als een speer.