THE CURE, VOORKOM OLIE LEKKEN VAN DE 4-BAK

De oude 4-versnellingsbakken voor de Big Twins zijn natuurlijk een zeer oud concept en ze zijn wat minder geavanceerd dan hun opvolgers. Er rijden echter nog wel ontelbare oude 4-bakken rond en deze hebben de naam om regelmatig hun plek te markeren door een plonsje olie op de straat te deponeren. Nu ligt dat tegenwoordig enigszins beladen en met de kreet “olie komt uit de grond, dus het kan er ook weer in terug” maak je geen vrienden meer.

 

Oplossingen
In de loop de jaren zijn er veel oplossingen bedacht om het lekken van de oudere modellen binnen de perken te houden. Je kunt de bronzen bus in de holle as bij de oude bakken eenvoudig ombouwen naar de meer moderne naaldlagers van de latere 5-bakken, er zijn betere oliekeerringen met een dubbele lip op de markt, kettingwiel moeren met een ingebouwde oliekeerring en betere pakkingen. Een lastig punt bleef echter de lekkage bij de 4-bakken achter het kettingwiel.
De firma Zodiac heeft hier echter iets op gevonden en heeft de The Cure en de The Total Cure op de markt gebracht.

 

The (Total) Cure
Het 4e versnellingsbak tandwiel van hoofdas is de uitgaande as waar het kettingwiel of de poelie opkomt. Nu zijn uitgaande assen altijd een moeilijk punt. In de versnellingsbak zit olie en die willen we in de bak houden, terwijl de as vanuit de met oliegevulde versnellingsbak naar buiten moet om het kettingwiel in de buitenlucht te kunnen monteren. Iedereen zal begrijpen dat dit een kwetsbaar punt is dat gemakkelijk problemen kan geven. Als de versnellingsbak in elkaar zit, wordt eerst over de holle as een drukstuk in de vorm van een kraagbus gemonteerd. Hierna wordt een oliekeerring gemonteerd die in het versnellingsbakhuis komt en waar de kraagbus in valt. De oliekeerring moet er op dit punt voor zorgen dat de olie in de bak blijft en niet op de straat lekt. Omdat er behalve aan de buitenkant van kraagbus, ook aan de binnenkant olie lekte, gingen de HD fabrieken vanaf 1985 voor een betere afdichting een o-ring monteren tussen de holle as en het drukstuk. Heb je echter een oudere bak van voor 1985, dan kun je deze o-ring niet monteren omdat er geen uitsparing voor is gemaakt in de holle as.

Gelukkig zijn de aftermarket fabrikanten er altijd om mee te denken en problemen voor de HD rijders op te lossen. De firma Zodiac heeft een mooi kitje op de markt waarmee op de oudere modellen 4-bakken een o-ring op de uitgaande as voor het kettingwiel of belt poelie gemonteerd kan worden voor een betere afdichting. Deze kitjes worden op de markt gebracht onder de naam The Cure en The Total Cure. Het verschil tussen de twee kitjes is dat de ene set uit het drukstuk met o-ring bestaat en dat je bij de tweede kit de oliekeerring bijgevoegd krijgt.

 

Montage
De montage is super simpel. Je begint met de oude keerring uit het bakhuis te verwijderen. Hierna kan het drukstuk van de holle as worden gedemonteerd. Bij de kit zit een spacer die uit twee delen bestaat, met daartussen een o-ring. Je monteert eerst de ring over de holle as in de bak. Er zit een kamertje uitgedraaid in de ring, let op dat dit kamertje naar de buitenzijde van de bak wijst. Hierna monteer je de oliekeerring in het versnellingsbakhuis. Nog even een belangrijk puntje; ga hierbij niet aan de gang met een hamer en een stuk pijp. Belangrijk bij montage van de keerring is dat deze er precies recht inkomt ten opzichte van de uitgaande as. HD en de aftermarket leveranciers hebben hier een prachtig stukje gereedschap voor, dat er voor zorgt dat de oliekeerring onbeschadigd, recht en precies op de goede diepte in het bakhuis komt te zitten. Na montage van de keerring kan de o-ring over de holle as geschoven worden. Nu pakken we de bus die bij de kit zit en zetten deze in het vet, zodat de oliekeerring niet beschadigd bij montage. Hierna kan de bus voorzichtig in de oliekeerring gedrukt worden en het tandwiel met de moer. Voor de moeren bestaan z.g. seal nuts. Dit zijn moeren waar een oliekeerring in zit voor extra afdichting tussen de holle as en de uitgaande hoofdas waar de koppeling opkomt. Deze moeren zijn echt een aanrader, ze werken perfect!

De kitjes van Zodiac worden voor de verschillende jaren en modellen 4-bakken geleverd. Zorg er wel voor de goede te bestellen, anders werkt het niet. Ook in de kettingwielen zijn verschillende modellen, afhankelijk van het bouwjaar. Zorg ervoor het goede model van het betreffende jaar te monteren, anders geeft dat lekkage. Belangrijk is natuurlijk dat de versnellingsbak assen spelingvrij zijn. Als er speling op de lagering zit, helpt zelfs de beste oliekeerring niet en zal de boel blijven lekken.

De drie delige The Cure kit, naast een originele spacer uit één stuk.
De drie delige The Cure kit, naast een originele spacer uit één stuk.
Monteer de oliekeerring altijd met het daarvoor bestemde gereedschap om lekkage te voorkomen.
Monteer de oliekeerring altijd met het daarvoor bestemde gereedschap om lekkage te voorkomen.
Na montage ziet alles er weer origineel uit en blijft de boel voortaan lekvrij.
Na montage ziet alles er weer origineel uit en blijft de boel voortaan lekvrij.
Een seal nut met ingebouwde keerring naast een originele kettingwielmoer.
Een seal nut met ingebouwde keerring naast een originele kettingwielmoer.