ONDERHOUD VAN DE TWINCAM

De Twincams van voor 2007 hebben wat zwakke punten. Bij goed en zorgvuldig onderhoud gaat alles goed, maar bij de berijders die wel eens een beurtje overslaan of niet volledig doen, kan de boel goed in de prak lopen. De meeste Twincam problemen ontstaan bij mensen de een “technische vriend” hebben of de beurten zelf doen en daarbij denken dat een service beurt alleen uit olie verversen en controle van de remblokken bestaat. Met grote regelmaat komen de gevolgen van deze “beperkte servicebeurten” bij ons binnen. De eigenaar trek dan een bedroefd gezicht, terwijl het blok van de motor zeer beangstigende geluiden maakt.

De Twincams zijn high-tech motorblokken die zeer gevoelig zijn voor het juiste onderhoud. Als je hiervan het onderhoud zelf wilt doen, al dan niet met behulp van een technische vriend, dien je goed beslagen ter ijs te komen en punctueel het lijstje af te werken dat in het werkplaatsboek staat. Daarnaast verspreid HD ook nog aanvullende bulletins met informatie. Als je bepaalde delen van het onderhoud niet kunt of zelf wilt doen, nooit overslaan maar het uitbesteden! Je houdt op deze manier op termijn veel geld in je portemonnee.

De motor die we vandaag onder handen hebben is van bouwjaar 2006 en was pas door de eigenaar aangeschaft en er was geen historie van het onderhoud bekent. De trotse nieuwe eigenaar was op de motor gaan rijden tot er een eng metaalachtig geluid uit het blok kwam. Nu zijn een zwak punt bij deze modellen dat elke 35000 km de stelschoenen van de nokkenaskettingen en nokkenaslagers gecontroleerd dienen te worden. Voor de twee naaldlagers in de carterhelft heeft Harley verschillend modellen gebruikt. Er is een zeer gammel model waarbij het lager niet geheel met naalden gevuld is, maar de naalden in een kooi zitten. Hierdoor ontstaat veel minder lagervlak en deze lagers lopen altijd zeer snel in de prak. Het goede model lager is geheel gevuld met rollen zonder kooi. Monteer altijd dit laatste model lager!

 

In het blok kijken gaat veel doe-het-zelvers te ver en ze slaan dit belangrijke deel van het onderhoud voor het gemak maar over, zo ook bij deze motor. De kettingspanners waren volledig versleten en één nokkenaslager was volledig in de gort gelopen. De naalden van het nokkenas lager waren uit het volledig versleten lager in het carter gevallen, hadden de oliepomp vernield en lagen overal in het blok. Een paar zaten nog in het lager, een aantal lag in het carter, één vonden we in de oliepomp en de laatste twee vonden we in de olietank onder de versnellingsbak. Om alle metaaldeeltje en rollen van het naaldlager uit het motorblok te verwijden, moet het volledige motorblok en de oliepan onder de versnellingsbak gedemonteerd en schoongemaakt worden. Ondanks dat er veel vernieuwd moest worden (nokkenassen, lagers, nieuwe oliepomp, pakkingset en veel werk), viel het met dit blok nog mee. We zijn ook al een aantal gevallen tegen gekomen waarbij men zolang had doorgereden dat de carterhelften vervangen moesten worden omdat de gaten voor de nokkenaslagers in het carter aanmerkelijk groter en ovaal waren geworden. In dat geval ga je pas echt over flinke geldbedragen praten. Dit allemaal door valse zuinigheid betreffende het noodzakelijke onderhoud!

 

Omdat de oudere Twincams redelijk summier gesmeerd worden en op deze motor ook nog big-bore cilinders gemonteerd waren voor een grotere cilinderinhoud, besloten werd om een pomp te monteren met een grotere capaciteit. Goede merken hierbij zijn TPD (Zodiac) en Feuling (Motorcycle Storehouse & Zodiac). Deze beide pompen leveren 40% meer olie naar het blok en de terugvoer pomp heeft 60% meer capaciteit dan de originele pomp van voor 2007. Harley was er inmiddels achter gekomen dat de oude pompen wat tekort kwamen en ging ze meer opbrengst geven in 2007. De pompen van TPD en Feuling geven ten opzichte van deze nieuwe originele pompen 20% meer aanvoer en 30% meer terugvoer. Deze after-market pompen hebben dus altijd veel voordelen ten opzichte van een originele pomp. Het motorblok blijft koeler en de levensduur van het blok wordt langer. Beide pompen presteren gelijk, de TPD pomp van Zodiac is echter wat prettiger geprijsd.

 

De verdere opbouw van het blok is standaard. We monteren, naast de nieuwe oliepomp, een setje nieuwe nokkenassen met lagers en stelschoenen voor de nokkenas kettingen. De pakking zijn natuurlijk van de firma James Gaskets. Houdt altijd de volgorde en aanhaalmomenten aan uit het originele werkplaatsboek. Omdat wij het blok moesten demonteren om de ijzerdeeltjes te verwijderen werd het een flinke sleutelpartij. Normaal kan vervanging van de stelschoenen en nokkenaslagers gewoon met het motorblok in het frame gebeuren en moet je alleen even de uitlaatbocht demonteren.

Een goede service beurt is echt veel goedkoper dan de reparatie die volgt als je het onderhoud overslaat. Als je het onderhoud zelf wilt doen, altijd punctueel de originele onderhoud voorschriften aanhouden. Als je niet over een werkplaatsboek beschikt, kun je altijd de officiële voorschriften (in het Nederlands) per mail aanvragen via gerdijkshoorn@gmail.com Geef wel even het model en bouwjaar van je HD door.

Deze onderdelen hebben helaas de geest gegeven door achterstallig onderhoud.
De veel betere TPD pomp van de firma Zodiac met meer opbrengst