TTP KOPPELING

De bediening van de koppeling van een Harley is voor veel mensen met kleine handen een probleem. Een HD is een motor met relatief veel koppel. Om ervoor te zorgen dat de koppeling niet gaat slippen bij veel gas geven, zul je een zware koppelingsveer moeten monteren.

Deze zware koppelingsveer zal echter veel kracht vragen om het koppelingshendel te bedienen. Zoals met alles is natuurlijk ook hiervoor een aantal goede oplossingen bedacht!

Er zijn veel kitjes op de markt om iets aan het probleem te doen. De goedkoopste kitjes geven wel enig resultaat, maar verwacht niet teveel.

Bekent bij deze simpele kitjes zijn de Müller Power Clutch en de White Brothers EZ-Clutch (worden ook “Light Pull” of “Pull-Easy” clutch genoemd).

Wil je echter een echt merkbare veel lichter koppeling hebben, zul je een stapje verder moeten gaan.

De beste oplossing is natuurlijk een erg lichte koppelingsveer monteren en iets te bedenken waardoor de koppeling bij hogere toeren niet gaat slippen. Zo’n oplossing biedt de Variable Pressure Clutch.

Bij deze kit zit een lichte koppelingsveer die zorgt voor een erg lichte bediening van het koppelingshendel bij lagere toerentallen (afhankelijk van het model tot 55%).

Om te voorkomen dat de koppeling bij hoge toeren zou gaan slippen is de koppelingsdrukplaat voorzien van een aantal centrifugaal gewichtjes.

Bij hogere toeren en dus meer vermogen worden de gewichtjes door middelpuntvliedende kracht naar buiten geslingerd en gaan door middel van een aantal heveltjes extra kracht uitoefenen op de koppelingsveer.

Hierdoor wordt voorkomen dat de koppeling bij hogere toeren kan gaan slippen. Deze kits zijn natuurlijk wat duurder omdat er hoogwaardige materialen gebruikt moeten worden.

Je wilt tenslotte niet dat er gewichtjes afbreken en een eigen leven gaan leiden tussen je primaire ketting. De verbetering is echter optimaal en je kunt voortaan fluitend met één vinger je koppeling bedienen, zelfs de dames met erg kleine handen!