VERGELIJKENDE TEST CONSTANT VACUUM CARBURATEURS

De constant vacuüm carburateur is technisch gezien de beste carburateur. Bij de meeste carburateurs wordt de doorlaat van de venturie bepaald door een gasschuif die door middel van de gaskabel bediend wordt. Bij een constant vacuüm carburateur bedient de gaskabel alleen een klep en wordt de doorlaat van de venturie bepaalt door de vraag van het motorblok.

Je hebt dus altijd een carburateur die precies afgestemd is op hetgeen het motorblok vraagt bij een bepaalde belasting.

Dit zal resulteren in een beter en zuiniger lopende motor.

 

NADELEN STANDAARD CARBURATEURS
Als je een oud model standaard model carburateur op je motor monteert, zul je keuzes moeten maken.

Een carburateur met een grote doorlaat zal in de hogere toerentallen goed presteren, maar bij lage toeren tijdens het optrekken het minder goed doen. Omgekeerd zal een kleine carburateur flink optrekken, maar op hogere snelheid niet mee kunnen komen. Een CV-carburateur echter, heeft bij lage toeren een kleine doorlaat, terwijl hij bij volgas de vacuüm gestuurde schuif die de doorlaat van de carburateur regelt helemaal open gooit.

In de gebieden tussen stationair en volgas open de klep zich zover als het motorblok vraagt om optimaal te kunnen functioneren.

Iedereen zal begrijpen dat een contant vacuüm carburateur veruit superieur is vergeleken met een eenvoudige carburateur met een gasklep.

 

MOEILIJK TE VINDEN
In het begin waren goede gebruikte originele CV-carburateurs eenvoudig voor een schappelijke prijs te vinden.

Voor 50 Euro kocht je er één op Marktplaats. Toen het steeds bekender werd dat deze carburateurs super presteerden op een Harley sprongen de prijzen als een raket omhoog en werd het plotseling veel minder leuk. Het aanbod van CV-carburateurs werd steeds kleiner en ze werden zeldzaam en moeilijk om gebruikt te vinden.
Er kwamen wel imitatie CV-carburateurs op de markt van een ander merk dan de originele fabrikant Kehin, maar daar werd je niet blij van.

Deze imitatie carburateurs deden het leuk in een vitrinekast, maar op je motor zijn zij een ramp.

De originele Kehin modellen deden hun werk een flink stuk beter.
Toen de firma Motorcycle Storehouse meedeelden dat zij met een replica van de Kehin CV-carburateur op de markt kwamen waren we in eerste instantie bijzonder sceptisch gezien de slechte ervaringen met de eerdere imitatie CV-carburateurs.

 

TOCH MAAR PROBEREN
Op de Bigtwin beurs in Houten bood Jarno van Motorcycle Storehouse ons een carburateur aan om eens uitgebreid te testen. Omdat je alles moet proberen in het leven, namen we dit aanbod met beide handen aan.

Toen de carburateur arriveerde begonnen we natuurlijk gelijk met de boel te demonteren en aan een grondige inspectie te onderwerpen.

Tegen verwachtingen in, viel deze eerste controle helemaal niet tegen en deze carburateur was van een aanmerkelijk betere kwaliteit dan de eerdere replica’s op de markt.

We konden maar twee minpuntjes ontdekken. Het eerste punt was dat de gasnaald van aluminium is en er geen modelcode opstaat.

De originele naalden zijn van roestvrijstaal en er zijn veel verschillende modellen naalden die per model een ingestampte code hebben. Met de verschillende modellen naalden stel je het middengebied van de carburateur af.

Als je er rekening mee houdt dat wij al ruim tien modellen gasnaalden op voorraad hebben om de CV’s fatsoenlijk op de verschillende modellen motoren af te stellen, zul je begrijpen dat je met een blanco naald niets kunt omdat je geen uitgangspunt hebt om op verder te borduren.

Een tweede reden om deze naald gelijk naar de oud ijzerton te laten verhuizen is dat de slijtage van een aluminium gasnaald in een messing emulsiepijpje erg groot is en je dus na relatief korte tijd veel slijtage krijgt, waardoor de motor beroerd zal gaan lopen.

Het advies is dan ook om de aluminium naald te vervangen door een origineel model. Het tweede puntje is dat het vlotterniveau niet goed afgesteld is, maar dit is eenvoudig te corrigeren.

 

WE GAAN DE CARBURATEUR MONTEREN
Toen we de carburateur op de werkbank hadden liggen kwam er net een Road King binnen uit 1998 met het beruchte Italiaanse Magneti Marelli injectiesysteem.

Na de laatste 3 kilometer de motor geduwd te hebben was de eigenaar het helemaal zat en wilde switchen naar een betrouwbare carburateur om van de ellende af te zijn. Een mooie gelegenheid om de nieuwe CV-carburateur een uitgebreid aan de tand te voelen op een dikke Harley.

Na de boordcomputer en de bijbehorende spaghetti draadboom gedemonteerd te hebben werd de CV-carburateur op de motor gemonteerd.

We vervingen eerst even de standaard gemonteerd aluminium gasnaald door een originele HD naald en stelden het vlotterniveau goed af.

Hierna nog even de benzinetank aanpassen om van injectie naar een carburateur te kunnen switchen, een ontstekingsmodule met vacuum operated switch monteren en klaar is Kees

.

AFSTELLEN
Een carburateur goed afstellen is ontzettend belangrijk, maar wordt vaak verwaarloosd.

Een slechte afstelling veroorzaakt een kortere levensduur van het motorblok, minder vermogen, oververhitting en een hoog benzineverbruik. Veel mensen denken dat in een carburateur alleen een hoofdsproeier zit, net als bij hun brommertje vroeger.

Dit is echter niet waar! Bij een CV-carburateur wordt het mengsel bij lage toeren geregeld door de lage toeren sproeier.

Bij vol gas regelt de hoofdsproeier het mengsel. Tussen deze twee gebieden in, regelt de gasnaald de boel, in combinatie met de sproeiers. De keuze van de gasnaald is dus erg belangrijk.

Er zijn tientallen modellen leverbaar, die allemaal in dikte en vorm verschillen. Vaak vragen mensen wat de beste afstelling voor een bepaald model is.

Een “standaard” afstelling bestaat echter niet en is afhankelijk van gemonteerde uitlaten, luchtfilter, nokkenas, enzovoort.

 

RIJDEN
Na de montage werd het tijd voor een uitgebreide testrit. Het resultaat was verbluffend goed.

De imitatie CV-carburateur reageerde precies hetzelfde als een origineel model. Deze carburateur is van een duidelijk betere kwaliteit dan de voorgaande imitatie modellen.

De motor reed natuurlijk stukken beter dan met het Magneti Marelli injectiesysteem. Met de carburateur kon de motor goed stationair afgesteld worden en klonk weer als een echte Harley.

Bij gas geven neemt de motor prima op zonder vlakke stukken in het vermogen. Deze carburateur kun je zonder meer op je motor monteren, hij doet zijn werk uitmuntend!

Het onderdeelnummer van Motorcycle Storehouse is 558256. Voor de prijs hoef je het niet te laten, die is 188,02 Euro (exclusief BTW).

 

De CV-carburateur
Deze waanzinnige uitvinding van mijnheer Magneti Marelli gaat bij het grof vuil.
Een gewone simpele CV-carburateur doet zijn werk een stuk beter.