Verstelbare luchtregelschroef CV carburateur

De CV carburateur die standaard gemonteerd is op de HD modellen na 1990 mag zich verheugen in een grenzeloze populariteit. Je komt ze zelfs tegen op de oude Shovels en Sportsterren. Ze combineren goede prestaties met een gunstig benzine verbruik. Het afstellen van de luchtregelschroef die het mengsel bij lage toeren regelt is echter wat lastig omdat hij achter de vlotterkamer verborgen zit en slecht bereikbaar is. Zelfs met het originele gereedschap van HD valt het afstellen niet mee. Tijd voor een oplossing.

 

Erg lastig
Om met normaal gereedschap de CV carburateur afstellen is erg lastig tot onmogelijk. Veel sleutelaars maken gebruik van afgeslepen schroevendraaiers en andere hulpstukken. Dit blijft echter behelpen en levert regelmatig brandblaren op. Dat optimaal afstellen met je vingers tegen een paar gloeiend hete cilinders niet echt werkt is duidelijk. Hier moet toch een betere oplossing voor zijn? Recent is deze inderdaad op de markt gekomen van de firma CPV uit Amerika.

 

De oplossing van CV Performance
De firma CPV is gespecialiseerd in onderdelen voor de Kehin CV carburateurs. Zij leveren veel nuttige accessoires en onderdelen om je motor mooier te laten lopen met betere prestaties. Eén van de onderdelen die zij fabriceren is een luchtregelschroef voor de CV carburateur die gewoon met twee vingers te bedienen is. Geen gedoe meer met homemade gereedschap en verbrande vingers. Gewoon altijd even snel de boel bijregelen als dat nodig is.
De montage is eenvoudig. Als de luchtregelschroef nog afgeplugd is, moet je eerst even de plug verwijderen. Deze werden origineel bij nieuwe motoren gemonteerd om te voorkomen dat men zelf aan de luchtregelschroef gaat stellen en daardoor de motor niet meer aan de milieueisen voldoet. Onder de plug zie je in de messing luchtregelschroef zitten. Schrik niet als de plug niet meer aanwezig is. De meeste dealers demonteerden de plug direct al als zij een nieuwe motor moesten afleveren. Door het mengsel wat beter af te stellen liep de nieuwe motor veel beter en was de klant gelukkig.
Nu kan de oude afstelschroef uit de carburateur gedraaid worden. Gewoon voorzichtig linksom blijven draaien tot je hem uit het gat kunt pakken. Het is verstandig om gelijk even de veer met o-ring te vervangen. Een nieuwe o-ring zorgt voor een perfecte afdichting, terwijl de nieuwe veer de stelschroef beter op zijn plek houdt dan de oude veer die al ruim 10 jaar zijn werk moet doen en ongetwijfeld veel kracht verloren heeft. De afdichtingskitjes voor de CV bestaan uit een veertje, een stalen ringetje en een o-ring. Laat eerst het veertje over de nieuwe CPV luchtregekschroef zakken, daarna het stalen ringetje en als laatste de o-ring. Hierna kan de hele boel in de carburateur geschroefd worden.
Draai de nieuwe stelschroef voorzichtig aan tot hij niet verder gaat. Zet hierbij absoluut geen kracht! Hierna de luchtregelschroef 1,5 slag terugdraaien. Dit is een goed punt om mee te beginnen. De motor zal eenvoudig starten, waarna de afstelling verder geperfectioneerd kan worden.

 

Afstellen
Het afstellen is eenvoudig; start de motor en draai het aanslagboutje van de gasklep zover in dat de motor net stationair blijft lopen. Ga nu rustig aan de luchtregelschroef draaien tot de motor zo snel mogelijk loopt. Nu het aanslagschroefje van de gasklep zover mogelijk terugdraaien dat de motor nog net stationair blijft draaien. Hierna weer met het luchtregelschroefje het punt zoeken waarop de motor zo snel mogelijk stationair draait. Deze procedure herhalen tot de motor niet meer sneller gaat lopen. Vervolgens even een stukje rijden om de motor goed warm te draaien en daarna nogmaals afstellen.
Met de nieuwe luchtregelschroef van CVP is het afstellen van je carburateur in de toekomst een makkie.
Kijk voor meer leuke dingetjes voor je CV carburateur eens op www.cv-performance.com.

 

De originele luchtregelschroef zit diep in het carburateurhuis verzonken.
De nieuw gemonteerde luchtregelschroef van CVP is eenvoudig met de hand af te stellen