Verstelbare stoterstangen voor de nieuwe sportster modellen

n 1986 gingen de HD fabrieken vaste stoterstangen in de Sportster modellen monteren. Voor die tijd werden er verstelbare stoterstangen gebruikt. Met de komst van de hydraulische lifters kwam het er niet meer zo precies op aan omdat de lifter het teveel aan speling toch wel uitvulde. Nu heeft een hydraulische unit natuurlijk maar een beperkt werkingsgebied en als je daar buiten komt, werkt de boel niet meer optimaal. Bij een nieuw blok gaat alles goed, maar ga je reviseren of bijvoorbeeld andere kleppen monteren, dan willen de kleppen na deze ingreep nog wel eens een stuk luidruchtiger hun werk gaan doen (komt overigens ook bij de Twincams vaak voor, daar zijn ook dit soort ombouwkits voor). Gelukkig heeft de aftermarket hier een oplossing voor in de vorm van setjes verstelbare stoterstangen.

 

Welk model
Er is een groot assortiment leverbaar. Men kan de keus uit verschillende uitvoeringen en materialen maken. Hoewel aluminium erg voor de hand lijkt te liggen door het lage gewicht, geven deze modellen toch veel problemen in een motor die voor gebruik dagelijks gebruik op de weg bedoeld is. Aluminium is veel zachter en minder sterk dan staal. Het gevolg is dat aluminium stoterstangen in praktijk vaak snel krom zijn. Een tweede probleem is dat deze alumium stoterstangen vaak een grotere diameter hebben dan de stalen modellen. Hierdoor lopen zij vaak aan in de klephulzen, hetgeen weer veel slijpsel in het motorblok veroorzaakt. Geen aluminium stoterstangen monteren voor normaal gebruik dus! Wij kiezen altijd voor de chroom-molybdeen stalen modellen van S&S, top kwaliteit voor een eerlijke prijs.

 

Sportster modellen van 1986-1990
Bij deze modellen is de ingreep vrij eenvoudig. Even de bovenste twee delen van de klepdeksels demonteren, de borgbouten van de tuimelaar assen verwijderen en de tuimelaaras eruit trekken. Hierna kan de tuimelaar weggenomen worden en de stoterstang eruit gehaald. De nieuwe stoterstangen erin laten zakken en de boel weer volgens het werkplaatsboek monteren. Gebruik hierbij wel een momentsleutel en trek de boel niet uit “de vrije hand” vast. Denk er wel aan na dat je nadat je de klep gesteld hebt ongeveer 10 minuten moet wachten voor je de krukas draait. De hydraulische unit heeft deze tijd nodig om het teveel aan olie weg te laten vloeien, zodat de klep zich kan sluiten. Als je dit geduld niet hebt en eerder gaat draaien loop je de kans op een kromme klep.

 

Sportster modellen van 1991-2003
Deze modellen verschillen niet zoveel van de voorgande. Het enige verschil is dat de klephulzen na 1990 uit één stuk gemaakt zijn. Hierdoor is het onmogelijk om de kleppen te stellen na montage van de verstelbare stoterstangen en dit is natuurlijk wel noodzakelijk. Gelukkig is ook hier door de after-market weer iets op gevonden. De firma S&S levert een setje adaptors waarmee het mogelijk is om een setje klephulzen uit de jaren tussen 1986 en 1990 te monteren. Deze adaptors zijn een paar eenvoudige aluminium busjes die je eerst met een paar nieuwe pakkingen in de ringen op het carter monteert. Draai de inbusbout nu nog niet vast zodat de adapter nog te draaien is. Hierna monteer je de stoterstangen met klephulzen en de tuimelaars met de klepdeksels. Na de kleppen gesteld te hebben, kunnen de borgkapjes op de klephulzen gemonteerd worden. Nu gaan we kijken hoe de klephuls op de adaptor aansluit. Het is belangrijk voor een goede afdichting dat de O-ring vlak ligt en gelijkmatig aangedrukt wordt. Door de adaptor voorzichtig te draaien kan de boel mooi recht op elkaar gezet worden. Na deze handeling kunnen de inbusbouten op het carter definitief vastgezet worden en zit alles vast.

 

Kleppen stellen
Het kleppen stellen is een eenvoudig klusje. Eerst moet je even iets verzinnen om de klephuls omhoog te houden. Wij gebruiken hier altijd een oud veertje voor, waar we aan beide uiteinden een stukje ijzerdraad hebben bevestigd. Je buigt aan de ene kant een haakje dat in de klephuls valt. Het ijzerdraad aan het andere uiteinde haak je vast aan een boutje op het klepdeksel. De klephuls blijft dan mooi omhoog staan. Je zet nu de motor met het achterwiel van de grond in zijn derde versnelling. Nu draai je het achterwiel tot de nokvolger van de klep die je wilt stellen in zijn onderste stand staat. Eerst draai je de speling uit de stoterstang. Niet doordraaien, zo gauw de stoterstang niet meer op een neer bewogen kan worden, stoppen. Met een viltstift maak je nu een merkteken op de stoterstang. Hierna draai je de stoterstang vier extra slagen uit (je drukt de hydraulische unit in). Na het vastzetten van de borgmoer wacht je even 5 tot 10 minuten, daarna kun je het achterwiel draaien en het laagste punt van de volgende hydraulische unit opzoeken. Na alle vier de stoterstangen op deze wijze afgesteld te hebben kunnen de klephulzen afgemonteerd worden. Na het starten zullen de kleppen even tikken omdat de units zich met olie moeten vullen. Niet schrikken, dit is na een paar seconden over. Hierna zul je een motor hebben die een stuk geruislozer loopt dan voorheen.

 

 

 

 

 

 

 

De originele klephulzen die uit èèn stuk bestaan
De oude originele klephulzen en stoterstangen zijn verwijderd
De demontabele klephulzen naast de oude uit èèn stuk
De adaptors die nodig zijn om de oudere modellen klephulzen op een motorblok van na 1991 te monteren
De gemonteerde adaptors die het mogelijk maken de oude modellen klephulzen te monteren
Een verstelbare stoterstang naast een origineel vast model uit èèn stuk
Nu kunnen de nieuwe verstelbare stoterstangen perfect afgesteld worden.