Welke knopjes kies jij?

Tot en met 1971 monteerde de HD fabriek losse bedieningsknoppen op het stuur voor de claxon, de startmotor en het licht. In 1972 besloot men deze te vervangen door een meer compact systeem met alle knoppen en schakelaars in twee units aan beide zijden van het stuur die geïntegreerd werden in het koppeling- en remhendel. Helaas koos men hierbij voor de meest gammele drukkopjes die verkrijgbaar waren. De schakelaars voor het licht en Run/Off houden het wel een tijdje uit, maar de drukknopjes voor de claxon, het starten en de richtingaanwijzers zijn vaker kapot dan dat zij naar behoren hun werk doen. Ook de remlichtschakelaar die de remlicht van de voorrem aanstuurt is meestal na twee keer remmen defect. Gelukkig zag men dit bij HD in en werd in 1982 deze constructie vervangen door een meer degelijk systeem dat probleemloos functioneert. Wat is nu de beste oplossing als je echter een motor hebt van voor 1982?

 

Wat kunnen we verbeteren?
De beste en meest eenvoudige oplossing is om het oude systeem op je Shovel te vervangen door modellen hendels van 1982 en later. Dit is een eenvoudige ingreep en je hebt de garantie dat je de eerstkomende jaren zonder enig probleem kunt starten en claxonneren. De schakelaars van de latere modellen kunnen een veel grotere stroom aan, waardoor de contacten niet snel verbranden en een erg lange levensduur hebben. Omdat echter de schakelaars gecombineerd zijn met het rem- en koppelingshendel, moet je deze ook vervangen. Op zich is dit niet zo’n slechte keus, omdat je dan gelijk een veel beter werkende koppeling krijgt. Naast de verbeterde schakelaars had HD namelijk in 1982 ook de koppelinghendels verbeterd. Door het nieuwe hendel een grotere slag te geven kwamen de koppelingen na die tijd veel beter vrij en werd het plotseling veel eenvoudiger om de vrijstand van je versnellingsbak te vinden en ook de harde “klappen” bij het schakelen waren verdwenen. Zondermeer een aanrader dus! Originele tweedehands moderne hendels zijn meestal eenvoudig te vinden op ruilbeurzen of Marktplaats omdat zij door veel mensen vervangen worden door verchroomde exemplaren of hightech billet aftermarket exemplaren..

 

Niet meer origineel?
De ombouw naar nieuwere modellen hendels heeft dus eigenlijk alleen maar voordelen. Er blijft echter ook een nadeel voor de puristen onder ons; de motor is dan niet meer origineel! Dit is meestal geen probleem omdat aan deze motoren vaak toch al veel verbouwd is in het verleden. Heb je echter een origineel model dat je net helemaal in de originele staat gerestaureerd hebt, dan kunnen de hendels van een later model iets zijn waar je niet echt op zit te wachten. Een echt complete originele Electra Glide van voor 1980 begint een “collectors item” te worden met het daarbij behorende prijskaartje. Door er andere hendels op te zetten wordt de motor minder origineel en dus minder waard.
Ook hiervoor is natuurlijk een oplossing; gewoon ergens een extra back-up knopje verstoppen! De meeste problemen geeft het originele drukknopje dat de startmotor bedient. De stroom die het startrelais nodig heeft is eigenlijk veel te groot voor de ondermaatse startdrukker, waardoor deze snel verbrandt. Door ergens een extra drukknop uit het zicht te plaatsen die degelijker is, los je dit probleem voor eens en altijd op. Door deze extra schakelaar parallel te monteren aan de originele drukknop op het stuur, blijft zowel de werking als het uiterlijk origineel en hoef je nooit meer je motor aan te duwen omdat de startdrukker niet werkt.

 

We maken een extra startknop
Je kunt natuurlijk overal een extra startknop monteren. De eenvoudigste manier bij een Electra Glide is echter links onder het zadel. Op deze plaats werd origineel bij de sportievere modellen als de Super Glide het contactslot gemonteerd. De beugel om de startknop te monteren heeft HD onderdeelnummer 69024-77. Let er bij de aanschaf wel op een originele beugel te kopen, er zijn via de aftermarket leveranciers “vervangers” te koop die niet passen omdat zij veel te groot zijn. De originele beugels hebben een totale lengte van 59 millimeter en zijn zwart, de verchroomde “neppers” zijn 75 millimeter lang en passen daardoor niet tussen de olietank en de verticale framepijp. Voor de drukknop moet je even de locale elektrawinkel bezoeken en een degelijk model drukknop uitkiezen die in het gat van de beugel past (19 millimeter).

 

Bedrading
Het aansluiten van de tweede startknop is eenvoudig. In je bestaande kabelboom moet je even onder het zadel of bij het startrelais de draad opzoeken waar een geschakelde + op staat (dat is de plus vanaf het contactslot). In de originele bedrading is deze meestal oranje of grijs gekleurd. Met het contact van de motor aan moet je op deze draad met een testlampje spanning meten, als je het contact uitzet moet je testlampje uitgaan. Op deze draad sluit je één van de twee draden van de drukknop aan. De andere draad van de drukknop verbind je met de draad die van de voorkant van de motor komt en naar het startrelais onder de accubak gaat. Dit is in een originele bedrading meestal een zwarte draad. Maak goede (soldeer) verbindingen en isoleer de boel netjes met krimpkous.

De klus is nu geklaard; je hebt nu naast de gammele originele drukknop op het stuur ook nog een degelijke reserve startknop onder je zadel zitten. Het originele uiterlijk van de Elektra Glide blijft gehandhaafd en je kunt altijd je motor probleemloos starten.
Denk er wel aan dat bij deze oudjes de startmotor en solenoid al een heel leven achter de rug hebben. Als dit niet recent gebeurd is, kun je beter gelijk even de startmotor uit elkaar plukken en van een setje nieuwe lagers en koolborstels voorzien. De solenoid kun je dan gelijk even voorzien van een revisiekitje met nieuwe contacten. Je krijgt even vieze handen, maar je bent er dan in ieder geval van verzekerd dat je de eerstkomende 10 jaar weer probleemloos kunt starten.

De kwetsbare schakelaars die origineel toegepast werden van 1972 t/m 1981 geven vaak problemen.
In 1982 en later werden deze veel sterkere schakelaars toegepast op de HD modellen.
De benodigde onderdelen voor een back-up startknop die onder het zadel gemonteerd wordt.
De extra startknop gemonteerd achter de olietank. Bij de oude FX modellen zat hier origineel het contactslot.