Zet je achterwiel vast

Op de achterwielas van de 4-versnellingsbak modellen Big Twins zit aan de kant van het kettingwiel een vulbus. Deze vult de ruimte op tussen de wielnaaf en de achterbrug. Nu heeft de HD fabriek deze vulbus in het verleden erg dun uitgevoerd, waardoor hij na enige tijd de achterbrug kapot drukt. Met de winter voor de deur is het moment aangebroken om dit kleine maar belangrijke onderdeel te vervangen door een sterker model, waardoor de levensduur van de achterbrug ingrijpend verbeterd wordt. Bovendient komt door deze wijziging het achterwiel veel steviger in de achterbrug, hetgeen weer de wegligging ten goede komt. Het leuke is dat deze verbetering slechts een paar Euro’s kost!

De achteras zit in een sleufgat in de achterbrug om de ketting te kunnen stellen. Doordat de originele vulbus (onderdeelnummer 41595-73) erg dun is, drukt hij hierdoor maar met een zeer smal randje op de achterbrug. Omdat je het achterwiel nu eenmaal flink vast moet zetten, zul je de vulbus in de achterbrug persen en het sleufgat vervormen. Om een onduidelijke reden heeft men aan de vulbus ook nog een schuin randje gemaakt, waardoor hij zich nog makkelijker in de achterbrug werkt. De achterbrug is ruim 38 millimeter breed, de vulbus heeft slechts een diameter van 28,5 millimeter. Hierdoor drukt maar een randje van 3 millimeter op de achterbrug. Niet echt stevig dus!

Natuurlijk is ook op dit onderdeel de after-market ingesprongen en heeft al jaren terug een “heavy-Duty” spacer op de markt gebracht. Deze vulbus heeft een buitenmaat van 38 millimeter en drukt hierdoor over een veel groter vlak op de achterbrug. Resultaat is een degelijke bevestiging van het achterwiel, veel minder beschadiging aan de achterbrug en een beter sturende motorfiets en dit allemaal door een simpele vulbus. Rij even bij je “local dealer” langs en pik een heavy-duty uitvoering van de achteras vulbus op. Met een half uurtje sleutelen ben je weer helemaal up-to-date, je motor stuurt beter en je achterbrug heeft een veel langer leven. Dit allemaal voor een paar Euro.

 

De originele vulbus heeft de achterbrug al aardig vernield